Ce decizie a luat WikiLeaks în privința datelor furate de pirații cibernetici de la Sony Pictures

Ce decizie a luat WikiLeaks în privința datelor furate de pirații cibernetici de la Sony Pictures
Publicat: 17/04/2015, 11:47

Scandalul generat de piratarea rețelei de calculatoare a studiourilor Sony Pictures nu s-a încheiat. WikiLeaks a publicat, joi, o bază de date ce conține peste 30.000 de documente și peste 170.000 de mesaje expediate pe e-mail de angajații studiourilor Sony, furate de pirații cibernetici la sfârșitul anului 2014, în cadrul unui atac informatic de anvergură.

După acel atac cibernetic, comis în noiembrie 2014, o organizație necunoscută a publicat online aceste documente, însă formatul electronic utilizat nu permitea efectuarea cu ușurință a căutărilor online, precizează bbc.com.

Utilizatorii de internet au de acum înainte posibilitatea a de lectura mult mai ușor aceste documente, putând să efectueze foarte ușor numeroase căutări online, în zecile de mii de documente, după diverse cuvinte și indexuri.

Sony Pictures a condamnat imediat această publicare, afirmând că WikiLeaks îi ajută pe pirații cibernetici „să răspândească conținuturile furate și care sunt private”. Peste 47.000 de angajați și colaboratori ai Sony Pictures Entertainment – filială a grupului Sony – sunt vizați de acel furt de date personale, documente financiare, scenarii, mesaje expediate prin e-mail.

„A fost o infracțiune comisă cu intenție, iar noi condamnăm cu fermitate publicarea de către WikiLeaks a informațiilor furate de la angajații noștri și a altor date private”, se afirmă în comunicatul oficial emis de Sony Pictures.

WikiLeaks, organizația lui Julian Assange, cunoscută pentru faptul că a publicat numeroase documente confidențiale ale Guvernului american, consideră însă că datele publicate joi aparțin domeniului public. „Aceste arhive dezvăluie funcționarea internă a unei companii multinaționale influente”, a spus fondatorul WikiLiks, într-un comunicat. „Acest fapt implică un mare interes jurnalistic și se află în centrul unui conflict geopolitic”, a mai spus acesta.

Datele au fost difuzate prima dată pe internet prin intermediul unor link-uri, care permiteau descărcarea mai multor zeci de gigaocteți de documente. Publicându-le sub forma unei baze de date în care este posibilă efecturea de căutări online, WikiLeaks a simplificat considerabil accesarea lor de către internauți.

„Anumite dezvăluiri au apărut încă de atunci, dar nu era posibilă efectuarea de căutări în arhivele originale și ele au fost retrase înainte ca publicul larg și jurnaliștii să poată «să zgârie lucrurile la suprafață»”, afirmă în continuare comunicatul emis de WikiLeaks.

„Acum, publicate în acest format, arhivele Sony oferă o perspectivă rară asupra angrenajului secret al unei mari companii multinaționale”, afirmă același text, adăugând că documentele respective dezvăluie numeroase activități de lobbying efectuate de grupul Sony, dar și conexiunile acestuia cu Partidul Democrat american.

„Activitatea cunoscută a grupului Sony este aceea de a produce programe de divertisment. Însă arhivele arată că, în culise, Sony este o companie influentă, care are legături cu Casa Albă (există aproape 100 de adrese de e-mail ale Guvernului american în aceste arhive), care are capacitatea de a influența legile și politicile și care are legături cu foarte complexul mediu militaro-industrial american”, afirmă WikiLeaks.

Atacul cibernetic a fost comis cu doar câteva săptămâni înainte ca grupul Sony să lanseze „The Interview”, o comedie cu James Franco și Seth Rogen, despre un complot fictiv american ce viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Guvernul american a acuzat Coreea de Nord, declarând că această țară este vinovată de comiterea acelui atac cibernetic. Autoritățile de la Phenian au negat orice implicare în atacul cibernetic, însă i-au lăudat pe autorii acestuia, spunând că acțiunea lor a reprezentat „o faptă vitejească îndreptățită”.

În decembrie 2014, un grup care s-a intitulat „Guardians of Peace” a amenințat cu organizarea unor atacuri teroriste de tipul celor de la 11 septembrie 2001 împotriva cinematografelor care vor proiecta filmul „The Interview”, determinându-i pe managerii de la Sony să anuleze lansarea peliculei.

La doar câteva zile după aceea, în urma presiunii opiniei publice, directorii grupului Sony s-au răzgândit și au anunțat că „The Interview” va avea parte de o lansare într-un număr limitat de cinematografe, de Crăciun.

În ianuarie, Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord ca răspuns la acel atac cibernetic.

Scandalul a generat, de asemenea, demisia, în februarie, a directorului de distribuție de la Sony Pictures, Amy Pascal, după publicarea pe internet a unor e-mail-uri ale acesteia, cu conotații rasiste, despre Barack Obama.

În aprilie, președintele Barack Obama a ordonat înființarea unui program care să permită Guvernului american să îi sancționeze pe pirații cibernetici din străinătate.

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, s-a refugiat în 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra. Julian Assange, care neagă acuzațiile de abuz sexual asupra a două femei în Suedia, riscă să fie arestat dacă părăsește ambasada și se teme că ar putea fi extrădat în Statele Unite pentru a răspunde în fața acuzațiilor de dezvăluire a unor documente strict secrete de către WikiLeaks.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură